Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2007 19:55 - Ще усмихна София
Автор: alliancesofia Категория: Политика   
Прочетен: 860 Коментари: 0 Гласове:
0



Мартин Заимов: Ще направя ефективен всеки лев от софиянци
Кандидатът на СДС и ДСБ за кмет на София пред "Дневник"
Автор: Венелина Ангелова, Илия Вълков
Dnevnik.bg

image

Преди официалното откриване на предизборната кампания "Дневник" помества интервюта с трима от основните претенденти за кмет на София - Мартин Заимов, издигнат от СДС и ДСБ, Бриго Аспарухов - кандидат на БСП, и Бойко Борисов - сегашният кмет, който с подкрепата на ГЕРБ, ще се бори за нов мандат.

Защо приехте да се кандидатирате за кмет? Какво ще предложите повече от останалите претенденти?

Приех, защото ме е яд, че София върви все надолу. А това, което ме отличава от останалите, е, че имам ясна представа какво трябва да се направи. Разбирам от управление, познавам много градове, имам искрено желание и нямам никакви други амбиции освен градът да стане по-добро място за живеене. Благодарение на опита си знам и как това може да се направи.

Готова ли е управленската ви програма и имате ли виждане за екипа, с който ще я осъществявате. С какви хора смятате да работите?

За разлика от програмата на кмета с изтичащ мандат, която е по-скоро оперативен план за това, което не е свършено в София през последните две години, моята програма ще адресира преди всичко дългосрочните резултати, желани от гражданите й. След около седмица с навлизането в активната предизборна кампания тя ще бъде публикувана, като преди това ще бъде обсъдена в рамките на моя екип и от всички заинтересувани страни. Програмата ще е продукт на консултации, какъвто е принципът за изработване на всеки стратегически план.

Принципите в нея са реална прозрачност в управлението; отчетност - не кампанийна, а на всяко тримесечие; ефективност и професионализъм на общинската администрация в предоставянето на услуги на гражданите; диалог с представителите на гражданството и бизнеса.

Чрез проучвания идентифицираме реалните нужди на гражданите и на тази база формулираме приоритетите, съобразени с личната ми визия за управлението на града. За тази задача работя в екип както с представители на политическите сили, така и с експерти с тясна специализация по техническите въпроси. Консултирам се и с неправителствените организации, работещи в сферата на публичната администрация.

Важни партньори в работата ми като кмет ще бъдат също домоуправителите на жилищните сгради. Тези хора са избрани от своите съседи, на тях са поверени отговорностите за целия блок. Според мен домоуправителите са едва ли не със статут на "малки кметове" - знаете, че гражданите в населени места с над 150 жители вече могат пряко да си избират кмет. Така че имаме невероятната възможност домоуправителите да се превърнат в реална връзка между общината и хората от големите жилищни комплекси.

Ще създам чрез тях ефективно работеща мрежа за обмен на идеи, ще им осигуря обучение и подкрепа за техните инициативи, които могат да направят пространствата около блоковете по-чисти, по-подредени и по-сигурни. Обръщам се към домоуправителите да станат ключова част от системата за контрол върху качеството на ВиК услугите, топлофикацията и чистотата, защото те, изпълнявайки ежедневните си задължения, на практика правят мониторинг на естествените монополисти и имат много информация и идеи, които ще ползвам като кмет.

Кое е първото, с което ще се захванете, ако бъдете избран?

Още от първия ден на новия кметски мандат администрацията трябва да започне да действа ефективно. Затова още в първия работен ден ще назнача заместник-кметовете на София. Тяхната роля е, така да се каже, на министри в общинското правителство. Те ще бъдат компетентни професионалисти

Сред първите ми задачи ще е да въведа ред в харченето на парите. Ще ви дам един пример с това прословуто пълнене на дупки и асфалтиране "на вълни". За всички е ясно, че то доста често се извършва некачествено и мнозина с основание подозират, че това се прави нарочно - след няколко месеца дупките пак ще се пълнят и така се осигурява лесен финансов поток за сметка на парите и нервите на гражданите. Ще изискам гаранция за качество и трайност в тази дейност. Така със спестените пари ще можем да решаваме други задачи на града. Това е формулата "пари срещу качество", която може да гарантира устойчиво развитие и излизане от омагьосания кръг на повтарящите се и вече неадекватни за XXI век проблеми на София.

Когато става въпрос за управлението на една община, има ли значение дали кметът е ляв или десен?

Разбира се, че има значение. Между лявото и дясното има принципни различия. За мен например като десен човек е важно, че всеки лев в общинския бюджет идва от джоба на гражданите и е плод на труда им. Не бих харчил с лекота и безотговорност данъците на софиянци, така както не бих разпилявал собствените си пари. За левите този ресурс е лишен от идентификация - това тяхно виждане предопределя и начина, по който го изразходват. Лявото казва "няма достатъчно пари" и внушава, че парите се дават, а не се изкарват.

Парите никога не са достатъчно, но голямата разлика е в подхода при харченето им. С много пари могат да се направят много големи глупости, както и с малко пари, вложени ефективно, могат да бъдат постигнати много добри неща. Умът управлява парите, той е по-силен от тях, казвам ви го и като финансист. А като десен кмет ще съм длъжен да осигуря прозрачност на движението на всеки лев от данъците и таксите на софиянци и да се отчитам за ефективността на използването им. Още повече че от догодина общините вече сами ще определят не само местните такси, но и размера на местните данъци.

Вие сте кандидат на опозицията и ако бъдете избран, това няма ли да затрудни отношенията ви с правителството, които са неизбежни?

Аз съм човек, доказал, че може да води преговори, включително и с опоненти, и да ги убеждавам в своята кауза. Още от първия ми работен ден възнамерявам да партнирам равноправно както с правителството, така и с общинския съвет. Убеден съм, че ще има поне 31 общински съветници, които да поставят каузата на доброто за София и гражданите й над всякакви лични и партийни интереси.

Мислили ли сте как бихте могли да преодолеете корупционните практики, с които управлението на столицата се прочу през годините, при положение че се очертава един политически още по-пъстър общински съвет?

Разбира се, че съм мислил по този въпрос, още повече че имам опит, който ми позволява да разкрия в зародиш всяко намерение за злоупотреба с интересите на общината. Няма да си затварям очите, когато някой реши да приложи отново отработените през годините схеми с общински активи, какъвто е станалият вече нарицателен за общинска корупция случай със "Софийски имоти". Не бих допуснал също така общината да изгуби контрола над което и да било свое търговско дружество по начина, по който това се случи с Общинска банка - зад гърба на всички софиянци, които бяха нейните основни акционери. Впрочем лично аз не виждам необходимост общината да има банка.

Освен това съм решен да премахна квотния политически принцип за конструирането на бордовете на общинските фирми вместо просто да се оправдавам с него. Хората в бордовете трябва да са професионалисти и да носят отговорност пред столичани за резултатите от работата си. Резултатите на дружествата пък са пряка функция от качеството на бордовете, така че те ще се сменят, докато не покажат ефективност. Знам как се управляват активи и не бих ги поверил на някого, чието единствено достойнство е лоялността му към определена политическа централа. С мен тази практика приключва.

Заявихте, че искате да усмихнете София и да й върнете атмосферата на град със собствена физиономия. Само решаването на проблемите с боклука и транспорта едва ли ще е достатъчно - имате ли конкретни идеи в тази посока?

Един град не се управлява само с технократски решения. Той не е фабрика, а жив организъм. За това и моят девиз е: "Аз обичам София." Това сърце показва моята обич и чувство на съпричастност към софиянци. Ще се постарая това сърце да не бъде изпълнено само с гняв заради многобройните проблеми на града днес. Град, който неизбежно се разраства, а общината няма план как да посрещне предизвикателството на това развитие: нито инфраструктурно, нито по отношение на транспорта. Най-страшното обаче според мен е, че липсва визия за развитието на града като общност.

В София живеят много хора, които тя поглъща, но не приютява. Когато не чувстваш едно място като свой дом, ти не си грижовен и отговорен към него. Искам София да е град на всички, които живеят в него, за да го има онзи дух, който го прави уникален и с който европейските столици се гордеят. Дори в столиците на доскоро воювалите балкански държави има такъв дух и чужденците безпогрешно го разпознават. Искам София да стане част от колоритното семейство на европейските столици - със собствена атмосфера и привлекателност.

Притесняват ли ви социологическите проучвания и твърденията, че победата на Борисов е предрешена?

Не, след като съм започнал преди малко повече от седмица, не ме притесняват.

Още ли сте член на Демократическата партия, която издигна Папазов, а лидерът Александър Праматарски обяви, че има уличаващи за вас документи?

Да, това си е моята партия. Със сигурност знам, че искам да остана неин член, имам достатъчно привърженици там и няма причина да напускам. Няколко пъти говорим с г-н Праматарски по телефона, имахме приятелски разговори, никога не ми е казал: "Имам компромати срещу теб."

Как ще реагирате, ако ДПС вземе решение да ви подкрепи, за каквато възможност съобщи ръководството й?

Не очаквам такава подкрепа, най-малкото не съм я търсил.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alliancesofia
Категория: Политика
Прочетен: 278514
Постинги: 140
Коментари: 80
Гласове: 1351
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930