Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2007 16:23 - "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов
Автор: alliancesofia Категория: Политика   
Прочетен: 912 Коментари: 0 Гласове:
0



Петър Москов: "Алианс за София" ще бъде опозиция на управлението на Борисов

дата: 01-11-2007
БНТ, “Денят започва”, стенограма агенция “Фокус”


Водещ: Добро утро на Георги Кадиев, водач на листата на социалистическата партия в общинския съвет, Данаил Кирилов – ГЕРБ и Петър Москов – “Алианс за София”. Здравейте! Да започнем от това как ще действа социалистическата партия в опозиция в общинския съвет?
Георги Кадиев: Явно трудно. Не е лесно да си в опозиция. Резултатът е под нашите очаквания, определено. Няма смисъл да обявяваме, че сме едва ли не победители, специално в София. В същото време, не забравяйте, че има и балотажи в 23 района в София, в които БСП и кандидатите, подкрепени от БСП, участват в 9. Това е важно за нас. Ще видим как ще се представим в неделя.
Водещ: Но пък няма да се отрази на работата ви в общинския съвет, така или иначе.
Георги Кадиев: Да, като група вътре в общинския съвет- няма. 12 представители имаме. Казахме, че няма да саботираме работата на кмета умишлено, с цел да докажем само и единствено, че сме опозиция. Няма смисъл от това нещо, общо взето-ще наблюдаваме внимателно какво се прави там.
Водещ: Събирахте ли се групата съветници на БСП вече?
Георги Кадиев: Не, все още не сме се събрали, тъй като се занимаваме с кампанията на районните кметове.
Водещ: Така, обаче наистина започнаха да излизат информации относно това какво ще се случва. Вие знаете ли за намеренията на г-н Борисов да махне шефовете на 7 общински фирми?
Данаил Кирилов: Конкретно за това намерение се информирах от това съобщение в пресата, но това съобщение не би следвало да се интерпретира извън контекста на цялостната политика, която кметът Борисов е заявил по отношение на управлението на общинските имущества- ефективност на управлението, намаляване на броя на членовете в бордовете, обосноваване на тяхното възнаграждение с конкретните резултати на общинските дружества, преструктуриране на тези от тях, които...
Водещ: Между другото, тук идеята е не, че просто ще маха шефове, ами ще прави част от тях от общински фирми общински предприятия, които да са на негово пряко управление.
Данаил Кирилов: Преструктуриране на тези общински дружества, които досега имаха социални функции, нетипично бяха конструирани във формата на общински дружества, вместо да бъдат общински предприятия и разбира се, увеличаване на резултата за собственика, тоест, за Столична община, от дейността на общинските дружества.
Водещ: Започва ли войната за софийската икономика, г-н Москов?
Петър Москов: Тя войната за софийската икономика като че ли не е спирала. Ние от “Алианс за София” имахме надежда, че след тези избори нещата ще се променят драстично, ще видим дали ще бъде така. Много е важен въпросът, който зададохте, защото той е свързан с това кой срещу какво се бори. Характеристиката на модела “Софиянски”, срещу когото тръгна на нож г-н кметът Борисов, се състоеше в следното – еднолична възможност на кмета на управлява икономиката на София и възможността всяка една политическа сила, участваща в общинския съвет да бъде някаква част от тази икономика. Към момента общинският съвет е приел решение, с което бордовете на общинските фирми, председателите, директорите на общинските фирми се избират с конкурс, с ясно начало, с ясна процедура. Т. е. проблемът не е в това как се избират те.
Водещ: Това е проблем от предишния общински съвет.
Петър Москов: Предишния общински съвет… Защо вече повече от година, защо администрацията не го прилага, това е някакъв друг разговор. А това да прехвърлиш общинска фирма в общинско предприятие означава следното, искам вашите зрители да са наясно, че контролът става абсолютно едноличен от страна на кмета. Т. е. това е стъпка към модела “Софиянски”, който така яростно оплюваше г-н Борисов и преписваше на всички. Искам да се върна на нещо друго преди да сме във функцията си на бъдещи общински съветници, аз някак си съм още и председател на изборния щаб на ДСБ и в тази връзка искам да кажа няколко неща, защото се случват скандални, скандални истории. Имаме всички основания да считаме, че изборният процес като такъв е опорочен, като начин на организация, като почнете от факта, че от 1990 година досега, подобно стълпотворение от хора, липса на всякакъв разум при организирането на изборната нощ, се случва.
Водещ: Имате предвид …
Петър Москов: Имам предвид хората, които седяха до три часа през нощта. За това има конкретен виновник.
Водещ: Кой е конкретният виновник?
Петър Москов: Това е правителството и министърът на държаната администрация, който има за функция да го прави. Вижте, от това, което се случи има два възможни извода. Единият е, че някой, например министърът на държавната администрация, умишлено е саботирал изборната нощ, което е престъпление спрямо закона. А другата възможност е, че се прави нещо от позицията на пълна некадърност и некомпетентност, което е престъпление от гледна точка на интелектуалността. И в двата случая има опорочаване на изборния процес. Имаме и редица данни за това. “Алианс за София” подаде в Общинската избирателна комисия, понеже говорим за София, жалба, в която са описани над 100 секции с нарушения. Нарушението е квалифицирано по следния начин- разминаване между цифрите в протокола и реалния брой и начин на подреждане на бюлетините.
Водещ: Това води до вие да искате ръчно преброяване на бюлетините?
Петър Москов: Абсолютно.
Водещ: Имате ли подобни притеснения в БСП, г-н Кадиев?
Георги Кадиев: Има странни цифри в протоколите, които ние гледахме – примерно – в София – 420 000 души приблизително са се подписали, че са гласували. Броят на бюлетините, подадени, е 380 000 и 40 000 души едва ли не само са се разходили да се подпишат и след това...
Водещ: Няма, бюлетините ги няма във физически вид.
Георги Кадиев: Просто ги няма.
Водещ: Защото днес във вестниците ситуацията е описана като невалидни бюлетини, а вие сега казвате, че физически ги няма тези бюлетини.
Георги Кадиев: Не казвам, че физически ги няма. Да, поне от това, което аз видях като данни от протоколите – 10 000 бюлетини, които са подадени без пликове. Как става това нещо? Вие сте гласувал предполагам, видяхте как става. Дават ви бюлетината, слагате я в плика пред всички и я пъхате вътре.
Петър Москов: С 10 000 души не се е случило това.
Георги Кадиев: Как се случва това нещо? За нас е абсолютно необяснимо. Поради тази причина ние го обсъждахме вчера, все още нямаме ясно решение, но предполагам ще излезем с пресконференция и ще вземем позиция дали...
Водещ: Всяко необяснимо нещо има някакво обяснение или подозрение. Какво е вашето подозрение?
Георги Кадиев: Единственото обяснение, което аз имам за себе си, е, че някой просто е вадил бюлетините вътре от пликовете. Няма друг начин. Просто не си представям как седят вътре там толкова хора, наблюдават как се слага бюлетината в плика, пликът се пъха вътре и после как изпадат 10 000 бюлетини от само себе си от пликовете. За мен е абсолютно необяснимо. В същото време, броят на празните пликове, ако те са изпаднали, би трябвало колкото има бюлетини без пликове, толкова и празни пликове. Броят на празните пликове е далеч по-малко, примерно 350 плика празни срещу...
Водещ: Основание ли е това, за да започне повторно преброяване, евентуално за касиране на изборите?
Георги Кадиев: Е, нямаме решение все още за това нещо, но според мен е основание за ръчно преброяване. Друг е въпросът, че това вероятно ще отнеме месеци във времето, а не знам колко ще бъде ефективно.
Водещ: Имате ли като победила партия подобни наблюдения от изборния процес?
Данаил Кирилов: Имаме наблюдения за голяма част недействителни бюлетини, което се дължи на лошия закон за местни избори, за начина, по който беше организирано гласуването, имаме най-вече недействителни бюлетини заради отбелязвания зад името на предпочетения кандидат, за което гласува гласоподавателят, избирателят. Използвам обаче случая, за да посоча следното-ГЕРБ нямаше представители в Секционните избирателни комисии, тоест, ако някой е разделял бюлетините от пликовете, не са наши хора.
Петър Москов: В изборния ден вие нямахте ваши представители?
Данаил Кирилов: Нямахме, единствено имахме застъпници, което е съвсем друга фигура. Застъпникът е представител, наблюдател.
Петър Москов: Нека да бъдем ясни- аз не бих искал да правя спекулации. Това, че казвам, че изборният процес е опорочен, не означава, че аз оспорвам резултатите от изборите. Казвам само, че демокрацията е и процедура. Тя категорично не е спазена и затова има виновни. А кой точно е виновният, според мен, е организаторът на тези избори, а именно-правителството и Министерството на държавната администрация.
Водещ: Ако не възразявате, да се върнем на общинската тема. Кажете първо вашето мнение за това как трябва да се управлява икономиката, защото, ето първите сигнали са налице?
Георги Кадиев: Е, това решение за премахване бордовете е чисто популистко, то е ясно. Кой знае какъв смисъл от това нещо няма. Аз минах по този път в Министерството на финансите, отказах се от участие във всички бордове. Резултатът бе, че някой друг зае моето място и нищо повече. Проблемът не е в това, че има бордове. Проблемът е поне в Министерството на финансите и в държавната администрация беше, че взимат прекалено много пари за работата, която вършат. Не знам колко взимат в общинските бордове. Ако това е проблемът, просто да им намалят заплатите и да сложат един горен лимит и точка по въпроса. Но от тези бордове има смисъл. Те не са направени, само за да взима примерно един човек примерно 1000 лева на месец, аз виждам смисъл точно в това нещо, което каза и г-н Москов, че най-хубаво е един човек еднолично да управлява дружеството, независимо кой е. Демокрацията наистина изисква да има някакъв контрол, някакъв баланс, някой все пак да вижда какво става вътре, включително и опозицията.
Водещ: Така, обаче, ето го противоречието- ако бордът е назначен на професионален принцип, вътре няма да има партийни квоти. Ако няма партийни квоти, няма контрол на опозицията, както вие говорите.
Георги Кадиев: Точно така, но Общинският съвет все пак има някаква функция, този борд все пак се отчита пред Общинския съвет, ние наблюдаваме какво става. Сега как наблюдаваме, по кой начин ние разбираме дали кметът...
Водещ: Тоест, вие карате Общинският съвет да наблюдава днес задължително да има партийни квоти...
Георги Кадиев: Точно така, това решение, общинските съветници нямат право да бъдат в бордове. От това решение, което е взел предният Общински съвет, при положение, че назначават с конкурс, предполагам, че е естествено всяка партия ще се опитва хора, които са близо до нея, да бъдат вкарани в тези бордове, но не виждам нищо чак толкова лошо. Нека кметът ги управлява, нека има и някакъв контрол все пак. Никой не оспорва това, че все пак той носи отговорността в София като изпълнително тяло, трябва да има и основните функции.
Водещ: Той казва обаче- не пускат хранилките.
Георги Кадиев: Затова казах, че е популизъм, защото може да е хранилка за някои, но за много хора не е било хранилка, те са си вършили работата съвсем съвестно вътре. Така изведнъж да кажете за всички участници в бордовете, че са хора на хранилка...
Данаил Кирилов: Нека да видим как си вършиха работата членовете в бордовете, след като те получаваха, дори когато дружеството е на загуба, те получаваха гарантирано заплата, както и г-н Кадиев каза – над 1000 лева, 1500 лева. Тази заплата, възнаграждение, по никакъв начин не се обвързваше с постигнатите показатели в дружествата. И нека да разделяме нещата. Едно е да говорим за контрола, който е на Общинския съвет, друго е да говорим за управлението на дружествата. Мисля, че въобще няма да спорим по това, че е редно управлението на дружествата да бъде осъществявано от изпълнителния орган в общината. А, колективният орган – общинският съвет, да контролира. Аз от тезите тук не разбрах Общинският съвет кое по-точно иска- да контролира, ама чрез, след пряко управление в дружествата или...
Георги Кадиев: Вие сте общински съветник и в бившия общински съвет, нали господине? Тогава трябва да бъдете наясно, че според правилника на устройството на общината и на администрацията, разликата между фирма и предприятие, което някак си е много ловко г-н Борисов обяснява с хранилки, е следната- когато става въпрос за общинско предприятие, единствено кметът има всички функции върху това предприятие, той контролира, той назначава, той освобождава. Наясно ли сте с това?
Данаил Кирилов: Това не е следствие от правилника. Регламентът е в Закона за общинската собственост.
Петър Москов: Тоест, сте наясно, че кметът еднолично ще управлява всичко това и никой не може да го контролира?
Данаил Кирилов: Какво имате предвид под “еднолично ще управлява”? Ами, кметът управлява и е изпълнителният орган на администрацията. Администрацията не е извършила конкурс, не администрацията извършваше конкурса, повече от една година, след като наредбата, предложена от вашия колега Вили Лилков беше приет с големи усилия в Общинския съвет, не кметът, не администрацията, а общинският съвет не допусна провеждането на конкурс.
Георги Кадиев: Г-н Кирилов, може ли и аз да питам нещо? Вие сте бивш член на БСП, нали така или не?
Данаил Кирилов: Категорично повече от десет години.
Георги Кадиев: И продължавате да сте?
Данаил Кирилов: Не, не съм член.
Георги Кадиев: А сега сте член на ГЕРБ?
Данаил Кирилов: Точно така.
Георги Кадиев: А, видели ли сте програмата на ГЕРБ, която ...
Данаил Кирилов: Да, познавам я много добро.
Георги Кадиев: ...е ултра дясна програма. Програмата на БСП е лява, все пак, ляв ли сте или десен в крайна сметка? И когато говорите днес в защита на кмета, а вчера сте били от другата страна, аз не разбирам, коя е вашата позиция в крайна сметка.
Данаил Кирилов: Значи, тъй като поставяте въпроса прекалено лично, аз мога много подробно да обясня какви са моите политически виждания и позиции. Те при всички положения включват и компонента социална защита и на населението, и на гражданите на София. Не виждам пречка и проблеми, целите, които са дефинирани в програмата на ГЕРБ, да доведат и до този резултат, г-н Кадиев, защото БСП не постигна и по никакъв начин не оправда очакванията, де не говорим, че излъга обещанията, които даде за провеждането на такава политика, без да казваме с социална насоченост, но поне в полза на хората.
Георги Кадиев: И тя (...) в тази програма, която вие извадихте, така ли?
Данаил Кирилов: Аз не искам да правя политически лозунги и да твърдя, че ГЕРБ ще провежда социална политика. ГЕРБ има програма, там ясно са изложени целите и приоритетите.
Георги Кадиев: Аз се опитвам да разбера вашата същност. Защото човек, който веднъж е бил зад една програма и след това отива в другата крайност, как аз да споря с него по някакъв проблем за общински съвет, след като не знам утре дали пак няма да се отметнете от (...)
Данаил Кирилов: Г-н Кадиев, Румен Овчаров ляв ли е или е десен? И трябва ли да се изследваме в момента като в ...
Водещ: Има тука някаква интимност, която аз не разбирам, г-н Кадиев, но все пак ...
Георги Кадиев: Не, никаква интимност няма, абсолютно никаква.
Водещ: .... разговорът би трябвало да бъде по- общ и по принципен.
Петър Москов: Това, което искам да кажа, г-н Григоров, вие го споменахте и в вашият анонс. Вчера двете партии от “Алианс за София” СДС и ДСБ, подписаха едно споразумение на принципи, принципи на работа.
Водещ: Десният фронт срещу Бойко Борисов?
Петър Москов: Не става въпрос за десен фронт и не става въпрос за това, че срещу Бойко Борисов. Значи вътре в това споразумение, ние описахме начина, по който виждаме как според нас трябва да се случват работите, за да може интересът на софиянци да може защитен. Вътре има неща като това например, работата на администрацията да подлежи на контрол, като това работата на администрацията да подлежи на мълчаливо съгласие, т. е., ако вие, гражданинът Григоров подаде документи в рамките на разумен интервал от време, и не получи отговор, се счита че желанието му е удовлетворено. И също така има да кажем параметри...
Водещ: (...) то е малко тема като новият избирателен кодекс, десет години си говори за него и...
Петър Москов: Също така тези, като желания, като това всички актове на администрацията да бъдат публични в интернет. Това означава вносител, ход на преписката, мнение на различните инстанции с време. Всеки един от нас, всеки един гражданин на София вижда какво се случва с неговата преписка. И понеже не искам да говоря общи неща, бих искал да попитам г-н Кирилов, вие съгласен ли сте с такъв подход на действие?
Данаил Кирилов: Аз се запознах снощи с шестте пункта в споразумението, което е подписано. Приветствам по принцип. Искам да кажа следното, всъщност в тези шест пункта са отразени императивни задължения по закона. Задължение по закон е да се борим с корупцията и да не допускаме корупция. Задължение по закон е, и за Столична община, и за Столичния общински съвет, е да обезпечи максимална публичност. Между другото, това което вие казахте да се вижда преписката, ако влезете в сайта на Столична община ще видите и регистрите за общинска собственост, ще видите и възможност за деловодна справка.
Петър Москов: Значи, понеже казахте, че става въпрос за законови уреди норми ще кажа следното, аз ще видя всичко що касае дейността на Общинския съвет и нищо що касае дейността на общинската администрация. Затова в момента или ми казвате, че има нещо законово уредено и ние глупаво го предлагаме отново, което означава, че г-н Борисов досега се е движил на ръба, или извън закона, като не го е правил, или се съгласяваме с това, че в интерес на софиянци е нужно това да стане още на първата сесия на общинския съвет.
Данаил Кирилов: Вижте, аз де се чудя за това, а досега мнозинството, което управляваше София в общинския съвет, не преследваше ли тия принципи?
Петър Москов: Абсолютно. Общинският съвет има своя регистър в интернет. Всяка една преписка, влязла в общинския съвет, а не държавната администрация, може да се проследи в интернет, това не може да се случи за държавната. Ако не се лъжа г-н Григоров, кметът през последните две години се казваше Бойко Борисов.
Водещ: Така е казваше, да.
Петър Москов: И той не е нито от “Алианс за София”, нито от ДСБ. Така, че или сме съгласни за това, че това е важно, гражданите на София да разберат как работи администрацията, или говорим общи приказки. И ви моля оттук нататък говорим така.
Водещ: БСП на какви принципи ще се опре?
Георги Кадиев: Пълна прозрачност, което да голяма степен се покрива с това, което чувам от г-н Москов. Аз признавам, че не съм чел тези шест пункта, но ако този пункт, поне, който чух за прозрачност има абсолютен резон, БСП ще го подкрепи с всичките си гласове.
Водещ: Така. Как (...) и въпросът, 11-12 общински съветници, как се работи срещу мнозинство от 33-ма общински съветници?
Петър Москов: Наистина искам да знам, дали представители на мнозинството биха подкрепили такъв тип действия. Наистина, аз не чух ваш ясен отговор.
Георги Кадиев: Няма и да го получите изчакайте да видим в съвета каква ще се случи и ще видите.
Данаил Кирилов: Г-н Москов, аз смятам , че кметът Борисов до този момент е постигнал и е обезпечил публичността за дейностите, които са под негов контрол в, в негова компетентност. Няма смисъл да коментирам, не сме в предизборно студио...
Петър Москов: Напротив, ние сме в студио, което показва как ще работим в общинския съвет...
Данаил Кирилов: ... цялата ни политическа програма е устроена на принципа...
Петър Москов: ... и вие носите отговорността за това
Данаил Кирилов: ... на откритост и публичност. И да говорим, и да обясняваме, не виждам нищо общо между държавната администрация и администрацията на Столична община. Не разбрах...
Петър Москов: Искате да кажете, че тя е по-публична?
Данаил Кирилов: Не, но какво е общото между Бойко Борисов и държавната администрация?
Водещ: Няма връзка между двете, да ви чуем г-н Кадиев.
Георги Кадиев: Влязохме в конкретни въпроси. Сега аз разбирам, че г-н Кирилов не може да, едва ли може още не са минали дори изборите, да поема ангажимент за цялата група на ГЕРБ. Въпросът е наистина опозиционните сили вътре, каква правят срещу 33-ма съветника на ГЕРБ.
Водещ: Това е въпросът?
Георги Кадиев: Предполагам, че много хора веднага ще си помислят, че ще почнем да търсим проблеми в ГЕРБ и от тия 33-ма, да речем да спечелим 4-5, за да нямат мнозинство, но това в никакъв случай не е задачата на БСП. Задачата на БСП е да се покаже, да се консолидира като група, която има социална насоченост, има някаква лява политика, която се опитва да прокара в общинския съвет с гласовете на тези, които ни подкрепят. И да бъде някакъв контрол на групата на управляващите.
Водещ: Тоест да търсите подкрепа за конкретни инициативи...
Георги Кадиев: Точно така.
Водещ: ... включително с групата на ГЕРБ, с групата на “Алианс за София” и т.н.
Георги Кадиев: В крайна сметка мисля, че всички ще го правят не само ние. В крайна сметка, ако не го правим наказваме софиянци, ние не наказваме някой друг. Какво от това, като сме наказали кмета Борисов, като в крайна сметка губят всички софиянци?
Водещ: Г-н Москов, 11 срещу 33?
Петър Москов: Целта на “Алианс за София” не е да наказва някого било то и кмета Борисов. Бойко Борисов би трябвало да бъде наказан, само когато действията излиза извън интересите на софиянци, т.е., на всички нас. Ние имаме програма, твърдим, че тя е разумна, реална, изпълнима. Във всеки един пункт, в който дейността на г-н Борисов има допирни точки, с това което ние виждаме като добро за бъдещето но София, ние ще подкрепяме тази работа. Но не сме, вие не ми зададохте този въпрос, може би беше очевидно, че “Алианс за София” ще бъде опозиция на сегашното управление. Това, което е красива в...
Водещ: (...) се налага.
Петър Москов: Не, вижте всякакви конфигурации биха могли да се случват, още повече, че помпането на мускули и стероидната абстиненция никога няма край. Но, много е красиво, че в момента има ясна отговорност. Значи, за първи път от много време в общинския съвет има много ясна отговорност, хора които я носят.
Водещ: И да видим как това ще се отрази на имиджа на общинския съвет, който в последните два, три мандата ...
Петър Москов: Да, общинският съвет вече ще излезе от анонимност. Някаква група хора, които при нужда са добри, при нужда са лоши. Има си 61 общински съветника и те трябва да излизат с лицата си пред хората.
Водещ: Добре, слагаме точка на разговора. Данаил Кирилов, Георги Кадиев и Петър Москов в студиото на “Денят започва” с анонси и пак да кажем, защото в конкретика ще се влезе най-вероятно след десетина дни, с анонси за това как ще работи бъдещият общински съвет на София.


Тагове:   опозиция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alliancesofia
Категория: Политика
Прочетен: 276605
Постинги: 140
Коментари: 80
Гласове: 1351
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031