Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2007 13:38 - ГЕРБ е популистка партия и фалшива опозиция
Автор: alliancesofia Категория: Политика   
Прочетен: 1747 Коментари: 0 Гласове:
0



Иван Костов: За мен ГЕРБ е популистка партия и фалшива опозиция
дата: 09-11-2007
bTV, 9 ноември 2007 

Водещ: Депутати от българската десница по традиция, която съществува от седем години насам, след всеки изборен неуспех обвиняват основно Иван Костов за тази изборна загуба. Така стана през 2001 година, когато той беше обвинен от своите, че са загубили парламентарните избори, след това президентските, по-късно местните, когато загуби СДС в София и то от Стефан Софиянски и се гласуваше с отвращение. 2005-та – парламентарни, 2005-та – местните в София, за които отново той беше обвинен, 2006-та – президентските и 2007-ма – местните избори. Така че Иван Костов отново е сам на сцената под прицел. Искат му оставката, призовават го като изморен актьор да слезе от сцената. Обвиняват го, че е разцепил дясното. Той обаче смята, че десницата след тези избори е започнала да се възражда. Добро утро, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: След това кратко предисловие, няма как, вие сте човек с огромна история зад гърба си – хубаво е човек да се позовава на тези факти, когато говори по тези теми. Смятате ли, че и защо смятате, че тези избори са началото на възраждането на българската десница? И с подвъпрос – имат ли основание критиките към вас този път?
Иван Костов: Критиките имат основание винаги, защото десницата преживя един период на дълга и тежка криза. Винаги има хора, които очакват повече, влагат много свои лични усилия и страст в нещата и когато не видят насреща същия резултат, преживяват, дълбоко изразяват това по емоционален начин. Това винаги го има. Политиката е емоционално нещо. Но от друга страна, защо считаме, не само аз, цялото национално ръководство на Демократи за силна България (ДСБ) считаме, че най-лошото остана зад гърба ни? Защото се очакваше на тези избори, мрачната прогноза беше десницата да изчезне съвсем, да я няма никъде в общините, да я има съвсем нищожно по общинските съвети. Истината е друга. Че десните партии в различни свои формати, защото те на много места се явиха един срещу друг, не трябва да забравяме и това, и то в големи...

Водещ: А някъде успяха и да спечелят един срещу друг. Примерно в Пазарджик.

Иван Костов: Някъде даже спечели. Например ние спечелихме в Пазарджик, някъде са спечелили срещу нас. Това го има. Просто тя и делеше мегдан един срещу друг. Но дори в това състояние на оспорвано влияние тя спечели една позиция, която я остави на политическата сцена, на голямата политическа сцена на местната власт наред с БСП, с ГЕРБ и с ДПС. На практика тези, които почти изчезнаха на сцената на местната власт са “Атака “ и НДСВ. Защото тези избори имат в значителна степен мажоритарен характер. За да се наложиш и да останеш примерно в 12 или в 15% от общините, се иска да имаш много по-силно влияние. Защото се получава винаги окупиране на чужд вот или всъщност вземане на чужд вот. Българската социалистическа партия (БСП) например, без да искам да кажа нищо лошо за нея, но тя окупира целия ляв вот особено при отчета на изборните резултати. Тя винаги казва ние сме спечелили това и това. всъщност това са го спечелили леви формации или заедно с гласовете на левите. Подобно нещо направи и ГЕРБ с некомунистическия вот. Затова, за да останеш, да те има на тази сцена, защото наистина това са много трудни избори, се иска да имаш реално политическо присъствие. В този смисъл десницата има реално политическо присъствие, тя не е унищожена нито от популистката партия ГЕРБ, нито от БСП. Напротив, напоследък като че ли даже има гласове, които започват да разбират характера на многопартийната система дори сред социалистите и да не говорим сред останалите партии. Защото всички, и Станишев примерно, и Ахмед Доган отбелязаха това обстоятелство, което аз в момента говоря.

Водещ: И ето ги фактите обаче, които аз бих искал да поставя в центъра на нашето внимание сега. Могат ли тези избори да бъдат наречени възраждане на традиционната българска десница при положение, че губите така наречените сини крепости...
Иван Костов: Не могат.

Водещ: ... и то не стават червени, ами отиват към вашия, да речем, основен опонент за десния вот – ГЕРБ? Пловдив, Варна - по двама-трима общински съветници. София – отивате в опозиция за първи път от 2003 година. В Русе ви няма. В Бургас (...) крепости.


Иван Костов: Не могат да бъдат, казах точно заради това, което вие казахте. На много места се вижда, че десницата не е намерила вярната политика по отношение на популистката партия ГЕРБ. Не е намерила своите основни послания, не е намерила противостоянието, истинското, сериозно противопоставяне. А в много отношения, нека го кажем направо, тя се колебаеше през цялото време дали да върви заедно с тази популистка вълна или да остане в страни от нея и да се опитва да опонира. Дори и този въпрос беше нерешен и беше решен по различен начин от различните общински организации, което в момента създава нова основа за вътрешни противоречия.

Водещ: Не ви ли притеснява, че традиционните бастиони в социално отношение, дори ако щете в интелектуално, без да противопоставям хората от провинцията и големите градове като Татяна Дончева, че тъкмо там, където беше базата, основата на българската десница, влиза ГЕРБ на ваше място, поне като цифри?

Иван Костов: Да, аз казах, че ме притеснява. Но въпросът ми беше...

Водещ: Какво означава това – че десните са загубили своята социална база?

Иван Костов: Но въпросът ми беше друг. Въпросът ми беше какво ни дава основание, въпреки това да говорим, че съществуват възможности. На целия въпрос аз бих отговорил така: има кълнове, има елементи, от които може, ако се намерят верните решения, които ние ще търсим, ако се намери правилната позиция по отношение на ГЕРБ, която ние нямаме в момента, има шанс тези кълнове да се превърнат в бъдещ успех.

Водещ: Нямате правилна позиция или нямате позиция към ГЕРБ?

Иван Костов: Нямаме позиция, казвам съвсем ясно, защото...

Водещ: Защото може да имате, а пък да е грешна.

Иван Костов: ... защото имаше една най-различни позиции, включително в ДСБ. Нека да го кажем, то не е само да упрекнеш някой, примерно СДС се колебаеше по отношение на ГЕРБ. Видно е, че наши...

Водещ: И вие се колебаехте.

Иван Костов: Видно е, че и наши партийни организации са застанали на различни позиции.
Водещ: Сега обаче изразявате позиция сега. Наричате ги популисти. Това е позиция вече.

Иван Костов: Това е моята лична позиция. Това и позицията на европейските политически наблюдатели. Дали това ще се превърне в позиция на ДСБ като партия ще стане ясно на 1 декември, когато ние, анализирайки, надявам се много трезво, резултатите от изборите, всички тези въпроси, които вие поставяте, ще трябва да начертаем стратегията занапред в бъдеще. Тогава вече като цяло всички ще трябва да застанем на една единна позиция. Дотогава ние ще спорим, ще влизаме в противоречия помежду си, можем и да се поскараме. Но след като стигнем до тази обща позиция, ще я защитаваме и ще я реализираме.

Водещ: Вие като премиер имате опит с най-непопулярните реформи, извършвани в България през последните 17 години. Защо да са популисти ГЕРБ, след като във вчерашното си интервю Бойко Борисов обещава, че ако стане премиер, ще прави непопулярни реформи? Нещо, което това правителство отлагаше две години и сега започва реформата в публичния сектор. И мисля, че г-н Станишев ще има възможността да извърви и вашите стъпки в политиката...

Иван Костов: Моето...

Водещ: ... когато правиш непопулярни реформи.

Иван Костов: Вярно е, че г-н Станишев е много нерешителен и несмел министър-председател. Цялата тристранна коалиция носи, е със смелостта на Симеон Сакскобургготски, а тя беше нищожна. Неговото управление се характеризираше с най-плътното следване на течението, на най-дълбокото течение.

Водещ: Може би все пак оценката за г-н Станишев трябва да дадем след две години, когато, ако стане реформата в образоването и в...

Иван Костов: Аз мога да я дам сега, защото имам пред себе си бюджета на страната за 2008 година. И защото знам, че в последната година на изборите 2009-та не се правят непопулярни реформи. Лесно се вижда...

Водещ: Това е много странно – дали няма да нарушат този път това правило.
Иван Костов: Много лесно се вижда от бюджета за 2008 година, че няма да бъдат осъществени реформи в...

Водещ: Е, там пише “реформи в публичния сектор”; 12% съкращение на държавните служители в администрацията.

Иван Костов: Така ли го прочетохте? Защото миналата година пишеше 10%. Знаете ли колко съкратиха?

Водещ: Колко?

Иван Костов: 3%.

Водещ: Еми.

Иван Костов: Това не е реформа. Ако си казал 10%...

Водещ: Важното е, че хората имат желание и го признават сега, че не са го направили.
Иван Костов: Ако си казал 10%, трябва да съкратиш 10%, а не 3%. Ако си казал след това ще съкратя 12%, а съкратиш 4%, няма да е реформа.

Водещ: Ама те си признаха. За да кажат, че ще има реформа в публичния сектор, значи си признават, че няма такава реформа първите две години.

Иван Костов: Да, признаха си. Аз затова казвам дотук, но виждам, че в бюджета на страната за следващата година се продължава същата политика. Така че, ако за това има време да говорим, аз бих бил много доволен ако изобщо остане време, защото този бюджет и тази финансова политика, тази финансова политика на страната, се характеризират със следното. И предишната година, и по-предишната година, и тази година, която ще дойде, силно противоречие с интересите на страната за бърз икономически растеж чрез изкуствено възпиране на икономическото развитие на страната. Това е с две думи политиката, която се води.

Водещ: Моля само да не ми се обиждате. Това не е лична оценка, но вие сега като политически тези говорите, примерно, както говори и Бойко Борисов или може да се каже, че Бойко Борисов критикува тройната коалиция както ги критикува Иван Костов. Не можете ли да намерите някаква обща база там, да не се наричате популисти, смърфове и т.н. и да правите нещо заедно, да речем срещу БСП?

Иван Костов: Бойко Борисов за мен, вече пак говоря за себе си, защото нека оставим...
Водещ: Започвате да се дистанцирате лека полека от ДСБ.

Иван Костов: Не, ДСБ като цяло парламентарната група разисква този въпрос и счита, че нашето отношение към ГЕРБ, това, което е на парламентарната група, но трябва да остане неизменно, но пак казвам предстои това да се вземе като общо становище тогава...

Водещ: ... или решение?

Иван Костов: Аз заради това говоря за себе си. За мен ГЕРБ е точно толкова фалшива опозиция, колкото Симеон Сакскобургготски преди парламентарните избори. Той казваше, че е алтернатива на БСП. Той казваше, че ще бъде срещу тях и накрая влезе в управление заедно с тях и ето в продължение на трета година управлява по същия начин, по който управляваше. Аз съм убеден, че това е фалшива алтернатива, а не истинска. И тази алтернатива се носи на една популистка вълна, която е идвала няколко пъти в България и на практика след промените много често е определяла политическият...

Водещ: Сега някои хора биха казали така: ето карат се десните, Иван Костов критикува ГЕРБ.
После те му отвръщат, пък СДС с ДСБ не могат да се разберат и очевидно обслужват интересите на БСП по този начин, защото на практика БСП си стои без опозиция, вие докато се уточнявате помежду си. Докато търсите позиция една към друга, БСП управлява вече колко години и може би са недоволни десните избиратели.

Иван Костов: БСП, знаете ли аз точно този въпрос си зададох сутринта, когато мислено се готвех за интервюто, си давам сметка, че фактически БСП за тези 17 години преход, не е била в управлението между 1997 и 2001 година и през 1991 година, само тогава. Тоест...

Водещ: Никой няма да ви опонира на тази теза да ви кажа...

Иван Костов: Тоест само пет години...

Водещ: Ще ви опонират малко хора.

Иван Костов: Само пет години не са гласували за правителството или не са били в него. Във всички останали години те са били или членове на правителството или са го подкрепяли. Така беше по времето на да не изброяваме...

Водещ: Тъкмо като се скарате десните и хоп БСП идва на власт и стои по 10 години.

Иван Костов: Подкрепям вашия въпрос и приемам, че е голямо предизвикателството изобщо пред българското гражданско общество, пред демократите в България, пред некомунистите да постигнат разбирателство. Необходимо е единно противопоставяне, необходимо е взаимодействие и противопоставяне срещу БСП и ДПС. Задължително тези две партии трябва да минат в опозиция на следващите избори, особено задължително е за ДПС.

Водещ: То ще стане ако се коалират с...

Иван Костов: Защото то осем години преяжда с власт.

Водещ: Добре, но това ще стане ако се коалирате с ГЕРБ, със СДС, а вие сега пак сте опозиция в София на ГЕРБ, не можете да се уточните със СДС дали да направите една група, или да не направите и в София, и в парламента.

Иван Костов: Едно е националната политика, друго е курсът, който ДСБ имат в София. В София те са били категорично опозиция на управлението на г-н Бойко Борисов и преди това, защото не се решават въпросите на столичния град. Няма никакъв напредък. Има много остри въпроси, които се превръщат постепенно в язви на града и при положение, че това е така, при положение, че наблюдаваме това управление, при положение, че виждаме, че не се лекуват тези язви, няма как. При едно местно самоуправление се гледат интересите на общността, а не се гледа националната политика.

Водещ: Аз съм съгласен с това.

Иван Костов: Така че нека да не включваме точно това като аргумент.

Водещ: Добре, да ви дам един пример само, пък вие го кажете.

Иван Костов: София е различен случай.

Водещ: Тук с ваш колега говорихме, дори се получи нещо като спор, но бяхме единни. Вие бяхте първият политик, който разкри модела “Софиянски” и казахте: да, има такъв модел. Пак с извинение към господин Софиянски, че там са много хора, а пък той стана лицето. След което дръпнахте и завесата, но дойде Бойко Борисов и като човек, който пое нещата, започна да прави някакви разкрития. Видя, че и БСП е била в модела. Каза Иван Костов къде е гледал. Те зад гърба му са правели нещо, “всички на трапезата”, това е моделът. Нямате ли тук последователност?

Иван Костов: Ако продължаваме за София. Едно е ясно и едно е със сигурност признато от него, той каза: аз не съм променил този модел.
Водещ: Ами като няма общински съветници.

Иван Костов: Сега обаче той има 33-ма общински съветника, сега той може да поеме цялата отговорност и дали ще я поеме или не, тя ще се стовари върху него. Той сега трябва да реши въпроса.

Водещ: Ще помагате ли?

Иван Костов: Ама, разбира се, за всичко, което е от интерес на столичани, което е интересът на общността на столичния град, на цялата общественост тук, няма как да не помагаме. Ние искаме да решим въпроса. Примерно, да си върнем Общинска банка. Примерно, да решим въпросът с боклука. Бойко Борисов обеща предишния път, когато се явяваше на избори, че след две години ще има завод за боклука. Няма завод за боклука. Сега не смея да кажа, че ще има след още две. За четири години той не може да обещае, че ще има завод за боклука, а боклукът се стоварва около дворовете ни вече.

Водещ: Смятате ли, че БСП има участие в управлението на София от времето на модела “Софиянски”?

Иван Костов: Имаше участие. Досега имаше свои парчета от столичните общински фирми, които се управляваха от тях. Такъв е примерът с “Топлофикация”, който беше разкрит. БСП участва в това управление през управлението на собствеността на общината, през нейната икономическа дейност.

Водещ: Ще се борите ли да ги извадите от това управление така да се каже? Да е ясно.

Иван Костов: Ние ще се борим да излязат всички от общинските фирми, да се намерят радикални решения, които прекъсват връзката между общински съветници и икономическата дейност на общината Те трябва да бъдат политически лица тези общински съветници, а не мениджъри на фирми или надзорници на фирми, защото това е безобразие. Защото се смесват интереси и защото икономическият му интерес като управляващ фирма или като надзорник на фирма, влиза в противоречие с интересите му като политик.

Водещ: Днес вестник “Труд” прави разследване, че половината от ръководството на БСП в София членуват във фирми.

Иван Костов: Точно така, ама това не е тайна.

Водещ: Вие имате ли при вас подобни резултати, защото там са изкарани СДС и ССД, ако си спомняте такава партия.

Иван Костов: Няма нито един от ДСБ. Няма нито един.

Водещ: Добре. Последен въпрос.

Иван Костов: Това е много важно да се знае, защото с това нещо много се злоупотребява и нека да кажем на всички. Тези, които искат чисти политически отношения, раздалечени и разделени категорично от икономическите, защото тези избори местни са нахлуване на икономически интереси в политиката, в огромни размери и чрез купуване на гласове. На практика в България това, което ние обсъждахме с първите си въпроси, е силно изкривено поради огромните мащаби на купуване на гласове и изборен туризъм.

Водещ: Последен въпрос, защото времето страшно напредва. Ще слезете ли от сцената, както ви призовават?

Иван Костов: Аз си дадох срок и в този срок, който не е изтекъл, аз ще продължавам да търся решение на тези въпроси, за които ние говорим.
Водещ: Кога е срокът?

Иван Костов: Трябва да се изработи сериозна позиция. Трябва да се изработи сериозна позиция по отношение на популистката партия ГЕРБ, по отношение на ДПС, а когато говорим за единодействието на десницата, то трябва да се базира на единно отношение към останалите политически съвети и най-важно – на единна програма за завършване на модернизацията на страната или за нейния много сериозен тласък.

Водещ: Добре, завършваме така разговора с Иван Костов. Само пет години БСП не е била на власт в България в новата история, каза той. Няма изработена позиция между десните партии една към друга. Това, според г-н Костов, е един от проблемите на българската десница в момента. Той не изразява позицията на ДСБ, но в личната си позиция смята, че партия ГЕРБ, е партия от популисти. Разговорът по тази тема няма как да не бъде продължен, уважаеми зрители.



Тагове:   партия,   опозиция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alliancesofia
Категория: Политика
Прочетен: 278575
Постинги: 140
Коментари: 80
Гласове: 1351
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930