Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2007 16:36 - "Алианс за София" не бива да бъде разрушена
Автор: alliancesofia Категория: Политика   
Прочетен: 835 Коментари: 0 Гласове:
0



Атанас Атанасов, председател на столичната организация на ДСБ, пред Агенция “Фокус” за обединението на СДС и ДСБ на местните избори в столицата, за представянето на коалиция “Десен Алианс за София” на местните избори и нейното поведение в новия общински съвет.

Фокус: Г-н Атанасов, каква е оценката ви за представянето на ДСБ на местните избори в столицата?

Атанас Атанасов : Ние си даваме сметка какво означава този резултат. Не можахме да спечелим изборите и оставаме в опозиция в София. По-задълбочена оценка ще бъде направена след като всички районни организации направят своя анализ и бъде направен анализ за цяла София. Първоначално, от това, което видяхме публично като резултати, може да кажем, че те могат да бъдат определени като задоволителни.

Фокус: Кои ще са основните приоритети на общинските съветници от "Алианс за София" в Общинския съвет?

Атанас Атанасов: За тези избори в София ние създадохме коалиция между ДСБ и СДС - Алианс за София, явихме се заедно и постигнахме този резултат, за който говорим. "Алианс за София" имаме 11 общински съветници и 5 районни кмета. Смятаме, че след като сме дали този публичен знак към десните избиратели за взаимодействия, трябва да продължим в тази посока. В тази връзка на заседание на Председателския съвет на ДСБ - София миналата сряда беше взето решение, и ми беше възложено да проведа преговори с колегите от СДС, ние в общинския съвет да имаме една група общински съветници, за да може да запазим това, което сме създали като коалиция, защото ако нямаме една група, това означава, че сме подвели нашите избиратели.

Фокус: По какъв начин ще взаимодействате с останалите представени партии в Столичния общински съвет? С кои партии ще имате най-тясно взаимодействие?

Атанас Атанасов: Ние заявихме още веднага след изборите, че резултатите дават възможност на Бойко Борисов да сформира самостоятелно мнозинство от 33 общински съветника и да управлява. На тази база, ние заявихме, че ще бъдем опозиция на този общински съвет. Конструктивна опозиция, разбира се, няма да се противопоставяме на всичко. За да съществува демократична среда за вземане на решения, би следвало да има управляващи и опозиция. Ние ще бъдем опозиция в този общински съвет. Разчитаме основно да взаимодействаме, разбира се, с колегите си от СДС в една група.

Фокус: А извън взаимодействието със СДС? Други партии, с които ще търсите сътрудничество?

Атанас Атанасов: Не, ще се работи конкретно по всеки един проблем. Когато се предлагат решения, които ние, с оглед на нашата програма, считаме, че са изгодни, ще ги подкрепяме. Ние ще бъдем опозиция на управляващите.

Фокус: Ще подкрепяте конструктивни предложения на ГЕРБ.

Атанас Атанасов: Ако те, с оглед на нашата програма, са в интерес на софиянци, ще ги подкрепяме.

Фокус: Смятате ли, че София може да се превърне в обединителен център на автентичната десница?

Атанас Атанасов: На практика със създаването на коалицията Алианс за София, ние дадохме първия знак в тази посока. Смятаме, че това, което се създаде преди тези избори, не бива да бъде унищожавано, защото много трудно биха отговорили тези, които не са съгласни да има обща група общински съветници, на това как ще се търси единодействие на национално ниво изобщо, след като не подкрепяме това, което сме създали в София.

Фокус: Има ли процеси на разцепление в ДСБ? Заявихте, че няма да правите обща парламентарна група със СДС, тогава какви са другите начини на взаимодействие?

Атанас Атанасов: Разцепление в парламентарната група на ДСБ няма. Това, че има отделни колеги, които изразяват по-остри становища от изборните резултати, е нормално, защото може би сме очаквали повече и не сме го постигнали. Съвсем нормално е в една демократична партия да има различни мнения. Искам да подчертая, че тези мнения не бива да излизат извън рамките на добрия тон и да бъдат изказвани против партията.

Фокус: Тъй като няма да се създава обща парламентарна група със СДС, какви са другите начини на взаимодействие?

Атанас Атанасов: По всеки един законопроект и по всеки един въпрос работим за единодействие. Например сега предстои една от основните теми, наред с бюджета, която ще занимава Народното събрание, е предстоящото гласуване на второ четене на Законопроекта за Национална агенция “Сигурност”. Ето по тези въпроси имаме единомислие с колегите от СДС, заедно ще отстояваме нашите позиции - тази агенция да не бъде предавана в ръцете на бившите офицери от Държавна сигурност, да не се дава възможност на президента Първанов да преяжда с власт в тази сфера. По тези въпроси имаме единомислие - и ще единодействаме. По този начин трябва да се действа. Като председател на софийската организация на ДСБ казвам - нека да не спираме започнатото. Процесът на единодействие трябва да бъде на ниво общински организации и за това на 1 декември нашата партия ще проведе национално съвещание, на което ще обсъдим тези въпроси, ще чуем всички наши колеги от страната по какъв начин са взаимодействали с другите десни партии, основно СДС на тези местни избори, за да преценим дали този проект може да бъде развиван. Аз бих казал така - ако създадената коалиция Алианс за София бъде разрушена, аз не виждам по какъв начин ще търсим единодействие от тук нататък. Това е първият кълн и трябва да му бъде дадена възможност да порасте, а не да го стъпчем. Идеята на СДС за две групи в общинския съвет, поставя под съмнение идеята им за дясното обединение.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alliancesofia
Категория: Политика
Прочетен: 277830
Постинги: 140
Коментари: 80
Гласове: 1351
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930