Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2008 13:39 - Общинският съветник от ДСБ Ивайло Йонков: Безстопанственост и липса на контрол са причини за потопа
Автор: alliancesofia Категория: Политика   
Прочетен: 3909 Коментари: 1 Гласове:
0



София. Безстопанственост, безхаберие, липса на контрол върху извършваните дейности - това са част от причините, довели до вчерашния потоп в София. Така смята Ивайло Йонков, общински съветник от ДСБ и председател на ДСБ – Лозенец. Йонков е член и на комисията по инженерна инфраструктура, водоснабдяване и енергийно планиране в СОС. Пред Агенция “Фокус” Ивайло Йонков не се съгласи с кмета на София Бойко Борисов, че вчерашният дъжд е бил нещо необичайно за столицата и е бил бедствие и порой. По думите му – вчерашният валеж е „елементарен дъжд, за половин час”. „Какво ще стане, ако вали цял ден”, запита Йонков.

Освен това са се наводнили места, които от най-обикновен дъжд задържат вода и не се взимат мерки за тях. Големият проблем е дошъл от блокирането на градския транспорт и централните софийски трасета. „Забравени са основни транспортни трасета, по които движи градският транспорт”, коментира той. И смята, че проблемът идва като цяло от безстопанственост върху системите на града. При последните ремонти на улиците например е имало канализационни шахти, залети с асфалт.

„Според мен – сега политиката на Бойко Борисов е да изкара, че едва ли не се е сринал светът върху София. Ясно е, че цели квартали бяха изоставени, шахтите им не са почиствани може би от години”, каза Йонков.

Самият общински съветник призна, че се чуди кой стопанисва канализационните шахти. „Никой не знае кой чисти шахтите – „Софийска вода” казва: „Концесионерът”; „Концесионерът казва: „Софийска вода”. Накрая „Софийска вода” с половин уста признават: „Като ни помолят, ние ходим да продухаме и поразчистим шахтите”. Освен това - има и ВиК дружества, които може би в някаква степен също отговарят за почистването на шахтите. Тези ВиК дружества, като всички останали общински дружества, са абсолютно безпомощни. Не се управляват компетентно. Всичките им директори и бордове бяха сменени и основна отговорност за това носи ГЕРБ”, каза Йонков.

Според него – милиони са загубите вчера за София, която е била блокирана за около четири часа. „Не говорим за нервите, не говорим, че беше петък следобед, говорим за загуби като чакане в задръствания, допълнително замърсяване на въздуха на София, това, че хората не могат да се приберат с часове”, посочи Йонков.

Той коментира, че на заседание на комисията било препоръчано изчистването на четири реки. „Не знам дали са изчистени тези реки и по-важното е – как са изчистени. Цялата работа е в липсата на контрол от страна на общината върху извършените ремонтни дейности. Ако се разходим покрай реките, ще видим че са изчистени може би на около 10 – 15 % от това, което трябваше да бъде свършено”, смята Йонков.

Той настоя също, че в момента за столицата „пари има колкото искате”. „Дори няма да могат да си изразходят бюджета, ще остане огромен излишък, въпреки че Бойко Борисов каза, че парите не му стигат. Има пари, и ако човек има желание, може да направи много за града”, смята Йонков.
 



Тагове:   контрол,   липса,   Общинският,


Гласувай:
0



1. анонимен - Покрай реките са изчистени само дърветата
15.06.2008 21:17
Коритото на Дървенишка река е засипано със строителни отпадъци и изкопни земни маси от метрото, но са изчистени всички дървета с годна за далавера дървесина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alliancesofia
Категория: Политика
Прочетен: 276586
Постинги: 140
Коментари: 80
Гласове: 1351
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031