Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2008 12:39 - Кметът на "Лозенец" защити изграждането на първа спортна площадка в района
Автор: alliancesofia Категория: Политика   
Прочетен: 3594 Коментари: 2 Гласове:
0



Противниците на идеята загубиха аргументи 

 Изграждането на първа спортна площадка в "Лозенец" предвижда администрация на централния столичен район. На районния кмет Прошко Прошков (ДСБ) обаче се наложи на дълго да разяснява ползите от съоръжението и да уверява малцината му противници, че не става дума за строеж на търговски център, жилищен блок и подземен паркинг в зелените площи зад ресторант "Кошарите".

На пресконференция в четвъртък Прошков обясни, че единственият терен за изграждането на такова спортно съоръжение в "Лозенец" е именно поляната зад ресторанта. Липсата на каквато и да е общинска собственост в района е една от причините да не могат да се осъществят част от намеренията за изграждането на още спортни площадки и нови детски съоръжения, обясни кметът.

В подкрепа на проекта са се обявили повечето от местните жители, директорите на училищата и детските градини в района, както и няколкото аматьорски и детски футболни клуба от "Лозенец". С тези, които са против площадката, Прошков ще се срещне на мястото за изграждането й тази вечер в 18.00 ч.

Представители на протестиращите присъстваха на пресконференцията, но накрая признаха, че от разпространени неизвестно от кого листовки останали с впечатление, че в парка ще извисят жилищни кооперации или търговски център.

Прошков припомни предизборните си ангажименти, сред които осигуряване на първото място в "Лозенец", където хората да могат да спортуват. Площадката, за която е отреден "географският център" на квартала, ще обслужва всички детски заведения и училища от района и жителите му. Тя ще отговаря на европейските норми за екологичност и достъпност за хора с увреждания. Изграждането й няма да изисква покрития от асфалт или бетон, а настилката ще е от изкуствена трева с дренаж, като по изградената ограда от мека мрежа се предвижда и залесяване.

Площадката ще осигурява дневно по 14 часа достъп за над пет вида спорт - мини футбол, баскетбол, волейбол, тенис и бадминтон. На нея, според районния кмет от ДСБ, могат да се провеждат изнесените часове по физкултурно възпитание на учениците, а освен тях и спортните клубове също ще ползват съоръженията безплатно.

Сред аргументите в полза на спорната придобивка кметът Прошков изтъкна облагородяването на района и решаване на проблема с мръсотията и нощните сборища на клошари. На мястото в момента има две детски съоръжение за игра, които са много стари, амортизирани и опасни. В непосредствена близост има подходящ терен, върху който ще администрацията планира да изгради нова детска площадка.

Според общинския съветник от ДСБ Ивайло Йонков дневно ще има много малък интервал от време, в който достъпът ще бъде платен, за да се осигуряват средства за поддръжката на съоръженията. Йонков допълни, че преди да се осъществи идеята е направен обстоен икономически анализ за осигуряването на средства за нейното осъществяване.

Плановете са площадката да бъде готова до края на годината, а през пролетта на следващата да се появи и предвидения в близост детски кът. За спортното съоръжение ще са необходими около 260 000 лева, а решението за появата му е взето от Столичния общински съвет.




Тагове:   Лозенец,   площадка,


Гласувай:
0



1. liliahristova - Чудесна идея
15.08.2008 17:09
Най-после нещо хубаво да се случи на "Лозенец"
цитирай
2. kostadin - Колко е лесно и доходно да си кмет. С ...
03.04.2014 23:10
Колко е лесно и доходно да си кмет.
С народни пари плащаш на майсторите да направят нещо и после се фукаш ,че си се преработил за добруването на София или някой друг град или селище.
Да сте чули за някакви строежи в обезлюдените населени места?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alliancesofia
Категория: Политика
Прочетен: 276608
Постинги: 140
Коментари: 80
Гласове: 1351
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031